Met begrenzingsdraadZonder draad: RTKCameravisie
Voordelen+Meest betrouwbaar: Vanaf 1995 werkte de robotmaaiers met een begrenzingsdraad. Hij weet exact waar hij mag maaien of moet stoppen.

+Komt overal! Geen last van GPS-schaduw-gebieden
+Geen kabelinstallatie = geen extra kost/geen mogelijke kabelbreuken.  

+Baantjes maaien: Nooit eerder was het gelukt om baantjes te maaien met robotmaaiers. Via het rtk systeem is dit wel mogelijk! Dit maakt de robot héél efficiënt!  

+Keuze om te maaien in verschillende richtingen  

+De vergelijking: Random maaien = heel veel afstand afleggen om elk plekje van je gazon kort te maaien. Baantjes maaien= in de minst mogelijke afstand alles perfect maaien. Dat wil zeggen:
Minimale slijtage aan:
*Batterij (minder oplaadbeurten nodig)
*Wielmotoren (minder omwentelingen nodig)
*Maaimotor (minder omwentelingen nodig)
+Nooitmeergrasmaaien.be gelooft en kiest voor het lange termijn project van Eeve. De slimme robot die in de toekomst nog meer taken zal doen dan alleen maar grasmaaien. Je koopt dus niet alleen een grasmaaier. Meer informatie op Eeve.com

+Geen kabelinstallatie = geen extra kost/geen mogelijke kabelbreuken.  
De voordelen gaan vooral gepaard met de intelligentie van de robotmaaier.  
Nadelen-Kabelbreuken kunnen een oplopende kost betekenen. Denk maar aan onkruid uitsteken, randjes afsteken, mollen, woelratten,…  

-Een draad installeren brengt natuurlijk extra kosten met zich mee
-Husqvarna is in 2023 nog niet klaar met het baantjes maaien dus maait deze robot wel draadloos maar nog steeds random. Komt baantjes maaien er bij Husqvarna? We hebben de vraag gesteld maar ze kunnen tot op heden nog geen datum geven.  

-Omdat RTK maaien een 4G verbruik heeft, beslissen sommige merken om dit op een gegeven moment via een abonnement aan te bieden.  

-Werken met RTK (= verschillende gps’en) brengt ook met zich mee dat er soms een gps schaduw is. Dat wil zeggen dat de robot hier weinig of geen bereik heeft van een gps. Verschillende merken hebben hier al dan niet een oplossing voor gevonden. Bevraag je dus vooraleer je een RTK maaier in een tuin met vele hoge obstakels (muren/bomen/afscheidingen) plaatst!
-Alles gaat en staat met de intelligentie van de robot. Ondanks dat je levenslange gratis updates krijgt, dien je soms wat geduld te hebben.   Omwille van de complexiteit zijn er weinig merken die deze technologie aanbieden.